Maak zelf Grillworst

Zelf grillworst maken stond al heel lang op ons lijstje. Grillworst is een lekkere hartige gebraden worst en is een guilty pleasure voor velen.

Zelf grillworst maken blijkt helemaal niet moeilijk en het resultaat is om te smullen. Als je het recept eenmaal onder de knie hebt, kan je eindeloos variëren met je favoriete ingrediënten en zo jouw eigen signature grillworst maken.

Tips: Gebruik de keukenmachine als je geen gehaktmolen hebt. Kan je geen kunstdarm vinden? Gebruik dan huishoudfolie om de worst in op te rollen.

Ingrediënten voor 2 grillworsten

 • 750 gr procureur (varkensnek)
 • 250 gr speklappen
 • 25 gr grillworstkruiden
 • 15 gr nitrietzout
 • 30 gr Sisterfood Spicemix (of een andere dry rub naar keuze)

Benodigdheden

 • Kunstdarm
 • Gehaktmolen / Keukenmachine
 • Spuitzak
 • Vleesthermometer

Bereiding

Snij de procureur en de speklappen in blokjes van ongeveer 2 cm.

Haal het vlees door de gehaktmolen, gebruik hier voor de fijnste stand. Heb je geen gehaktmolen? Gebruik dan de keukenmachine.

Meng de grillworstkruiden en het nitrietzout door het vleesmengsel. Het nitrietzout zorgt voor een mooie roze kleur van het vlees en zorgt voor een langere houdbaarheid van de worsten. Meng alles heel goed door, totdat je een plakkerig deeg hebt. Plaats het vleesmengsel in de spuitzak.

Het is tijd om de worsten te vullen. Stroop de kunstdarm helemaal op en vul deze met de spuitzak. In elke worst gaat ongeveer 500 gr vulling. Zorg er voor dat er zo min mogelijk lucht bij komt.

Knoop de ze allebei heel goed dicht en leg de worsten in de koelkast, voor ongeveer een uur.

Verwarm ondertussen een grote pan met water, tot 80 graden. Wij hebben hier de sousvide voor gebruikt, zodat we eenvoudig het water op de juiste temperatuur konden houden.

Haal de worsten uit de koelkast en leg ze in de pan of in het waterbad en gaar ze tot een kerntemperatuur van 75°C. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Zet in de tussentijd een kom met ijswater klaar.

Zodra de worsten de juiste temperatuur hebben bereikt leg je de worsten in het ijswater en laat je ze helemaal terugkoelen (tot ongeveer 4°C). Dit zorgt voor een betere houdbaarheid van de grillworsten.

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Haal de worsten uit de kunstdarmen en rol ze door de spicemix / dry rub. Plaats de worsten in de oven en grill de worsten voor ongeveer 20 minuten, totdat ze een mooi kleurtje hebben.

Enjoy!


Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. joycedam schreef:

  x

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s