Op onze zoektocht naar nieuwe gerechten voor onze foodtruck kwamen wij een recept tegen van een Tres Leches cake, een typisch Mexicaans dessert. Vanuit onze truck serveren wij vaak Mexicaanse gerechten, dus een typisch Mexicaanse cake past hier perfect bij. Een Tres Leches cake is een spongecake die wordt overgoten met een mengsel van 3 soorten melk. Het leuke is dat je echt je eigen draai eraan kan geven qua garnering en decoratie. Ga je voor zomerfruit, geschaafde amandelen, kokosrasp of toch wat anders? Het kan allemaal!
Toen wij voor het eerst een tres leches cake gingen bakken, waren wij een beetje ongerust over de grote hoeveelheid vocht (een mengsel van 3 soorten melk) die je na het bakken over de cake giet. Maar dat was nergens voor nodig! Hij was heerlijk romig en zacht en totaal niet zompig.
Dit recept is zeker de moeite waard om uit te proberen. Tag op ons op facebook of instagram met jullie creaties!

Ingrediënten
Voor het beslag:
- 160 gram bloem
- 200 gram suiker
- 80 ml volle melk
- 5 eieren (gesplitst)
- 1,5 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 theelepel vanille-extract
Voor het melkmengsel
- 300 ml koffiemelk
- 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
- 50 ml volle melk
Voor de topping
- 350 ml slagroom
- 150 gram roomkaas
- 2 a 3 eetlepels suiker
- rasp van 1 limoen
Benodigdheden
- Keukenmachine / handmixer
- Springvorm Ø24cm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm goed in. Bestuif daarna met bloem. Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom en meng goed door elkaar. Zet even apart terwijl je de andere ingrediënten mixt.
Doe de 5 eidooiers, samen met 150 gram suiker in een kom en mix tot een romig mengsel. Zodra de kleur veranderd en het mengsel in volume is toegenomen, is het goed. Voeg als laatste de melk en vanille extract toe en mix nog eventjes door tot alles is opgenomen.
Doe nu de droge ingrediënten erbij en mix op lage stand tot een egaal beslag.
Pak nu een schone kom en zorg dat deze vetvrij is. Doe hier de resterende suiker met de eiwitten in. Mix totdat het eiwit volledig is stijf is.
Voeg het opgeklopte eiwit nu bij het beslag en spatel voorzichtig en rustig door tot het helemaal is opgenomen. In deze stap is het belangrijk om zoveel mogelijk lucht in de cake te houden, dus gebruik hiervoor een spatel en geen mixer.
Stort het beslag in de sprinvorm en bak de cake in ongeveer 30 a 40 minuten goudbruin. Check na 30 minuten met een satéprikker of de taart gaar is. Pas eventueel de baktijd aan. Wanneer de cake klaar is haal je hem uit de oven en laat hem even afkoelen in de vorm. Haal hem daarna uit de vorm en laat helemaal afkoelen.
Meng in een maatbeker alle soorten melk door elkaar.
Zodra de cake volledig is afgekoeld, prik je er met een satéprikker zoveel mogelijk gaatjes in de bovenkant van de cake. Giet ongeveer de helft van het mengsel over de cake en wacht tot het volledig is opgenomen door de cake. Ga hiermee door totdat de cake niets meer opneemt of als je zenuwachtig wordt dat de cake verpest is 🙂 Zet daarna in de koelkast en laat dit minimaal 4 uur koelen, liefst de hele nacht.
Om de taart af te maken moet je nu alleen nog de topping maken. Klop hiervoor de slagroom, roomkaas, suiker en limoenrasp stijf. Smeer de cake in en decoreer met de topping naar keuze. Wij hebben dit keer gekozen voor kokosrasp voor een beetje crunch, verse bramen en frambozen.
1….2……3…… Bakken maar!
Enjoy!