Salted caramel ijs

Het klinkt misschien gek, maar de combinatie van zoet en zout is ontzettend lekker. Iedereen is gek op salted caramel. En iedereen is gek op ijs! Dus misschien is dit wel de perfecte combinatie.

Dit recept moet je proberen! Het ijs is zo ontzettend romig en rijk van smaak, echt om je vingers bij af te likken.

Om het zoute karamel ijs te maken hebben wij een ijsmachine gebruikt, geen fancy zelfvriezende machine, maar gewoon een simpele variant. Je moet er alleen wel even aan denken om de bak op tijd in de vriezer te zetten, zodat deze koud genoeg is tegen de tijd dat je het ijs wilt graag draaien.

Nadat het ijs klaar is met draaien hebben wij het in een cakevorm gegoten en in de vriezer gezet. Maar je kunt hier ieder bakje voor gebruiken, zolang het maar geschikt is voor de vriezer.

Ingrediënten (8 pers.)

  • 200 gr suiker en 50 gr suiker (apart)
  • 550 ml slagroom en
  • 1/2 theelepel Maldon zeezout
  • 1 vanillestokje
  • 240 ml volle melk
  • 3 eieren

Benodigdheden

  • Ijsmachine
  • Cakevorm
  • Pan met een dikke bodem
  • Grote steelpan

Bereiding

Verwarm 200 gram suiker in een pan, op middelhoog vuur. Verdeel de suiker over de bodem van de pan, door de pan langzaam te bewegen. Roer niet in de pan met een spatel! Beweeg de pan rustig heen en weer zodat de suiker gelijkmatig smelt, totdat de suiker een donkere amberkleur heeft.

Voeg vervolgens 300 ml slagroom toe aan de karamel, pas op dit gaat spetteren! Blijf roeren totdat alle karamel is opgenomen in de slagroom. Plaats het mengsel vervolgens in een hittebestendige kom en roer het grove zout er doorheen. Laat de karamel afkoelen tot kamertemperatuur.

Zet een steelpan op middelhoog vuur en plaats de rest van de slagroom, 50 gr suiker en de melk in het pannetje. Halveer het vanillestokje en schraap de zaadjes er uit. Doe de zaadjes en de stokjes in het pannetje er bij. Breng dit langzaam aan de kook.

Doe ondertussen de eieren in een kom en klop deze los. Voeg ongeveer de helft van het hete slagroommengsel toe aan de koude eieren, terwijl je driftig klopt met een garde. Giet het mengsel vervolgens terug in de pan en klop nog even stevig door met de garde, totdat de de custard een temperatuur van 76 ℃ heeft bereikt. Heb je geen thermometer? Controleer dan of de custard de achterkant van een pollepel bedekt. Is dit het geval? Dan is de custard warm genoeg.

Giet de custard door een fijne zeef in een kom en meng de afgekoelde karamel door het ijs. Dek de kom af en plaats in de koelkast voor minimaal 3 uur.

Nadat de custard is afgekoeld, giet je het mengsel in de ijsmachine. Wij hebben het ijs 40 minuten laten draaien. De benodigde tijd is voor iedere ijsmachine anders, dus volg vooral de instructie van de fabrikant op.

Zodra de machine uitgedraaid is, giet je het ijs in een cakevorm. Neem stiekem een hapje…en dek de vorm goed af voordat je hem in de vriezer zet om verder op te stijven.

Enjoy!


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s