Het is tijd voor een nieuwe klassieker, een Frans appeltaartje met frangipane. Dit keer hebben wij gekozen voor een fijn, licht taartje. Dit taartje heeft het allemaal. Een krokante bodem, lichte vulling en frisheid van de appeltjes. En zeg nou zelf, is het geen plaatje?
Maar wat is frangipane eigenlijk? Het is een spijsachtige-vulling gemaakt van boter, suiker, bloem, amandelmeel en eieren. Waar het precies vandaan komt, weet niemand. Maar wat geeft het. Het is heerlijk en daar gaat het om.
Wij hebben voor dit recept gebruik gemaakt van Granny Smith appels.

Ingrediënten bodem
- 175 gram bloem
75 gram witte basterdsuiker - 40 gram amandelmeel
- 100 gram ongezoute roomboter, op kamertemperatuur
- 1 ei
- snufje zout
Ingrediënten vulling
- 100 gram amandelmeel
- 80 gram ongezoute roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram kristalsuiker
- 30 gram bloem
- 2 eieren
- 1 citroen
- 3 stevige appels
- snuf zout
- abrikozenjam
- kaneelsuiker (1 eetlepel suiker / 1 theelepel kaneel)
Benodigheden
- taartvorm
- mixer
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Begin met het maken van het deeg. Hiervoor doe je alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix tot een samenhangend geheel. Zodra je er een bal van kunt vormen is het goed. Laat het deeg ongeveer een uur rusten in de koelkast. Vergeet niet het deeg in plasticfolie te verpakken om te voorkomen dat het uitdroogt.
Snijd de appel door de helft en verwijder het klokhuis, snijd vervolgens in hele dunne plakjes. Om de plakjes makkelijker te buigen zonder dat ze breken, kan je de plakjes appel in heet water leggen.
Vet de taartvorm, bij voorkeur een lage taartvorm of quichevorm van 24 cm, in met boter en betrooi met bloem om plakken te voorkomen. Zet apart en ga verder met maken van de vulling.
Voor de vulling rasp je de halve citroen. Doe vervolgens de amandelmeel, bloem, roomboter, suiker, eieren, snufje zout en citroenrasp in een kom en mix het goed door.
Haal het deeg uit de koelkast en rol uit dit uit tot ongeveer 4 mm dikte. Gebruik vervolgens de deegroller om de taartvorm te bekleden met het deeg en snijd de randjes netjes af. Voeg de frangipanevulling over de bodem.
Haal de appeltjes uit het water en begin van buitenuit de bekleden in de vorm van een roos. Betrooi de appeltjes met kaneelsuiker en bak de taart in circa 45 goudbruin. Afhankelijk van de oven kan dit iets langer of korter duren.
Laat de taart op een rooster afkoelen en bestrijk met wat opgewarmde abrikozenjam.
Deze taart is niet alleen lekker bij de koffie, maar serveer het met versgemaakte salted caramelijs en je hebt de perfecte afsluiting van jouw diner te pakken.
Eet smakelijk!