Sous vide Crème brûlée

Crème brûlée is echt één van de lekkerste desserts op deze aarde. Heerlijke romige custard en een knapperig suikerlaagje, wat wil een mens nog meer?

Dit typisch Franse dessert wordt gemaakt met eidooiers, slagroom en suiker, en wordt vervolgens au bain marie gegaard in de oven. Wij vinden het best lastig om een perfecte crème brûlée op deze manier te maken.

Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een andere manier. Al snel kwamen wij weer terecht bij onze oude vertrouwde keukenhulp; de sous vide!

Door de crème brûlée in de sous vide te garen, krijg je een waanzinnig romige custard. En het is ook nog eens een foolproof recept, het kan niet mislukken!

Ingrediënten voor 6 personen

  • 120 gr eidooiers
  • 75 gr suiker
  • 450 gr slagroom
  • een flinke snuf zout
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden

  • Sous vide apparaat
  • 6 weckpotjes
  • Gasbrander
  • Thermometer

Bereiding

Verwarm het sous vide bad naar 80 graden. Je hebt geen diep bad nodig, het water moet ongeveer tot 2/3 van de potjes komen.

Meng de eidooiers, de suiker en het zout in een hoge komen. Zorg dat het suiker goed opgenomen is door de eidooiers.

Verwarm de slagroom in een steelpannetje op middelhoog vuur. Verwijder het merg uit het vanillestokje en voeg het merg en stokje toe aan het pannetje slagroom.

Verwarm de slagroom tot 70 graden, gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren. Zorg ervoor dat de slagroom niet te heet wordt, anders krijg je scrambled eggs…

Schenk voorzichtig de warme slagroom bij het eimengsel, terwijl je met een garde klopt.

Giet het mengsel door een zeef in een schenkkan en vul vervolgens de weckpotjes. Sluit de weckpotjes goed af.

Zet de weckpotjes in het sous vide bad. Laat ze 1 uur garen.

Haal na 1 uur de weckpotjes voorzichtig uit het sous vide bad en laat ze helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Vervolgens kunnen ze verder afkoelen in de koelkast totdat je ze gaat serveren.

Maak de crème brûlée een dag voor je ze gaat serveren, zo hou je op de avond zelf tijd over!

Serveren

Haal de potjes uit de koelkast en strooi een egaal laagje suiker op de bovenkant van de crème brûlées. Brand met de gasbrander de suiker tot karamel en laat even afkoelen tot hij hard is.

Voila! Bon apetit!


Advertentie

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. frans schreef:

    De potjes waren goed dicht, maar er leek zich toch wat ‘vocht’ rondom de creme verzameld te hebben. Enig idee wat er fout is gegaan?

    Like

    1. joycedam schreef:

      Hallo Frans,

      Bedankt voor je reactie.
      Dit kan komen doordat de rubberen ringen van de weckpotjes niet meer goed zijn.

      Wat je kunt doen om dit te voorkomen is de potjes op een ophoging te zetten, zodat ze niet helemaal onder water staan en niet gaan drijven in het waterbad.
      Wij gebruiken hier vaak een rekje voor, of een omgekeerde ovenschaal.
      Zorg er wel voor dat het water tot de creme brulee komt.

      Wij zijn benieuwd naar de volgende poging!

      Like

  2. Frans schreef:

    Hoi,
    Omdat ik een stick heb, die een minimum waterpeil nodig heeft, is jouw voorstel voor mij niet haalbaar. 2e poging gedaan op 82,5 graden. Was perfect

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s