Italiaans pizzadeeg

Vergeet diepvriespizza’s! Met dit recept maak je zelf eenvoudig het allerlekkerste pizzadeeg.

Sinds kort hebben wij een pizzaoven Ooni Karu aangeschaft bij Stovrr. Een supergave pizzaoven waarmee je thuis fantastische pizza’s kan maken. Daarnaast is hij makkelijk mee te nemen en overal te gebruiken.

Vanwege het Corona virus staat onze foodtruck helaas voorlopig stil. Dit geeft ons wel mooi de tijd om nieuwe recepten te proberen en op sisterfood.nl te plaatsen. Bij deze gave pizzaoven hoort natuurlijk zelfgemaakt pizzadeeg en daarom zijn wij op zoek gegaan naar het perfecte recept!

Wat is nu het geheim van goed pizzadeeg? Gebruik de beste bloem die je kunt vinden, bij voorkeur Italiaans bloem type 00 en laat het deeg een nacht rijzen in de koelkast.

Met dit deeg maak je niet alleen de lekkerste pizza’s, maar is ook een goede basis voor bijvoorbeeld stromboli en bacontwisters.

IngrediĆ«nten voor 6 grote pizza’s

  • 850 gram bloem (Italiaans bloem type 00)
  • 500 ml lauwwarm water
  • 4 gram instant gist
  • 20 gram zout
  • 1 el olijfolie

Bereiding

Giet het water in een grote kom en voeg de gist en de olijfolie toe en laat het 5 minuten staan. Hierdoor wordt de gist geactiveerd. Stort de bloem op een schoon aanrecht of werkblad en maak een kuil in het midden.

Verdeel het zout over de rand van het bloem. Schenk beetje bij beetje water in de kuil. Gebruik een vork om steeds een beetje bloem vanuit de rand in het water te mengen. Herhaal dit totdat het water opgenomen is en het geheel beter met de hand verder kunt kneden. Kneed het deeg totdat het een mooie, gladde structuur heeft. Gebruik je spierballen en neem hier de tijd voor.

Bestrooi een grote kom met een beetje bloem en plaats de deegbal erin. De bloem zal voorkomen dat het deeg blijft plakken. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat nu 2 uur rijzen.

Na 2 uur rusttijd haal je de vochtige doek weg en stort het deeg op het werkblad. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Vouw de randen van een stuk deeg naar binnen en bol het op. Doe dit net zolang totdat er een mooie bol ontstaat.

Bekijk dit filmpje van Robert van Beckhoven voor een goede uitleg over opbollen.

Plaats de deegbollen in een schaal en houdt voldoende afstand tussen de bollen. Deze zullen nog flink groeien tijdens het rijzen. Dek de schaal af met plastic folie en plaats in de koelkast voor de nacht.

De volgende dag is het deeg klaar voor gebruik.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s