Het zijn gekke tijden, de meeste van ons zitten rusteloos thuis terwijl andere met man en macht proberen het coronavirus de baas te worden.
Wij zitten helaas thuis en de foodtruck staat stil.
De schappen in de supermarkten zijn leeg en men maakt ruzie om het toiletpapier en het brood.
We kunnen weinig doen, behalve de adviezen opvolgen en…. zelf broodbakken.

Brood bakken is niet alleen een superhandige skill, maar het is ook nog een heel leuk om te doen. Alleen of samen met de kinderen.
Als basis voor dit recept gebruiken wij ons zelfgemaakte desem. Het recept vind je hier.
Ingrediënten
- 400 gr tarwebloem
- 8 gr zout
- 1 tl suiker
- 150 gr vloeibare zuurdesem
- 210 gr lauw water
Bereiding
Wij hebben onze Kitchenaid met deeghaak gebruikt. Je kunt het natuurlijk ook met de hand doen.
Doe alle droge ingrediënten in de kom van de kneedmachine en roer alles goed door elkaar.
Neem een andere schaal en meng daar alle natte benodigdheden in.
Vergeet niet een beetje desem apart te houden, zodat je deze weer kan voeden.
Voeg dan het natte mengsel bij het droge mengsel. Zet de kneder op stand 1 (laagste snelheid) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar.
Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon.
Laat het deeg nu nog circa 7 tot 8 minuten op stand 2 kneden.
Er ontstaat nu een soepel deeg. Test dit met een klein stukje deeg.
Als je een klein vliesje kan trekken zonder dat het snel scheurt, dan is het deeg goed.
Is het deeg nog niet goed? Laat de machine dan nog even verder kneden.
Eerste rijs
Vet een mengkom in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of huishoudfolie. Laat het deeg 2 tot 3 uur op kamertemperatuur rijzen.
Vormen
Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal, strooi hier een klein beetje meel over en plaats met de goede kant naar beneden in een rijsmandje. Heb je geen rijsmandje, gebruik dan bijvoorbeeld een stoommandje of een kom. Zorg ervoor dat er voldoende meel aan het oppervlak zit, zodat het deeg na de rijs weer makkelijk uit de vorm komt.
Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak.
Voor de tweede rijs zijn er twee opties:
Optie 1 Nachtrijs:
Laat het deeg voor de tweede maal rijzen in de koelkast (max. 5 graden). Haal het deeg de volgende ochtend uit de koeling en laat het nog 2 á 3 uur op kamertemperatuur komen.
Optie 2 rijzen op kamertemperatuur:
Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, deze keer 4 á 5 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.
Deeg testenVerwijder het plastic. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.
Bakken
Verwarm de oven voor op 220°C.
Plaats een ovenbestendig bakje met een beetje water in de oven. Dit zorgt voor stoom en dat zorgt voor een extra lekker korstje.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en kiep voorzichtig het brood op het bakpapier.
Snij heb brood met een scherp mesje in, di voorkomt dat het brood gaat scheuren.
Plaats de bakplaat in de oven en bak het brood in ongeveer 35 minuten af. Het brood is gaar als je een hol geluid hoort als je op de onderkant klopt.
Haal het brood uit de oven en laat het brood afkoelen op een rek.
Gebruik een scherp kartelmes voor het snijden van het brood.
Eet smakelijk!