Babi pangang met spek

Gisteren waren we jarig en dat hebben we gevierd met een rijsttafel! Erg veel werk, maar wat hebben we lekker gegeten.

Als we aan rijsttafel denken dan moet er sowieso babi pangang gemaakt worden en dan wel met een perfect krokant velletje!

Ingredïenten

  • 1,5 kilo buikspek
  • 3 eetlepels Shaohsing Chinese rijstwijn
  • 3 eetlepels zout
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
  • ½ eetlepel witte peper
  • 2 eetlepels witte rijstazijn
  • 220 gram grof zeezout

Masseer de rijstwijn in het vlees, sla het velletje over. Het is belangrijk dat deze droog blijft, anders wordt hij niet krokant.

Meng, in een schaaltje, 3 eetlepels zout, de suiker, vijfkruidenpoeder en de witte peper. Leg het vlees, met het vel naar beneden, in een ovenschaal en wrijf het kruidenmengsel in het vlees. Zorg er voor dat het kruidenmengsel niet op het vel komt. Dek de schaal af met folie en zet het in de koelkast om te marineren. Minimaal 4 uur, maximaal 24 uur.

Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast, voordat deze de oven in moet.

Haal het vlees uit de ovenschaal en draai het om. Prik met de punt van een scherp mes gaatjes in het vel. Zorg er voor dat je geen gaatjes in het vlees prikt, maar alleen in het vel en het vet. Hoe meer gaatjes, hoe knapperiger! Wij hebben om de halve centimeter gaatjes geprikt.

Verwarm de oven voor op 185 °C.

Leg een stuk aluminiumfolie in een ovenschaal en leg het vlees er in, met het vel naar boven. Vouw alle kanten van het folie zo op, zodat het overal om het vlees gevouwen zit. De folie moet ongeveer 2 cm boven het vlees uitsteken.
Smeer de witte rijstazijn met een kwastje over het vel en verdeel de 220 gram grof zeezout erover, zodat de bovenkant helemaal bedekt is.

Zet 1,5 uur in de oven zodat het vlees gaar wordt.

Haal de braadslee uit de oven en zet de grillstand van de oven op zijn laagst. Verwijder de zoutkorst voorzichtig van het vlees en gooi het zout weg. Haal het vlees uit de aluminiumfolie en leg op een ovenrooster. Schuif er een bakplaat onder, zodat er geen vet in de oven druppelt.

Laat het spek nu ongeveer 10 tot 15 minuten onder de grill staan. Er verschijnen heel veel bobbels op het en dat ziet er een beetje gek uit, maar dat hoort. Zo krijg je het krokante korstje. Let wel op dat het niet verbrandt, dus blijf erbij!

Haal het buikspek uit de oven en laat nog 15 minuten rusten. Het is moeilijk, maar echt de moeite waard.

Snijd met een scherp mes in stukjes en aanvallen maar.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s