Om je deeg te laten rijzen kun je (verse) gist gebruiken, een andere methode is het gebruiken van zuurdesem.
Het is heel eenvoudig om te maken, al kost het wel een beetje tijd. Het geeft een verrukkelijke smaak aan brood en het is absoluut de moeite waard!

INGREDIËNTEN
voor ongeveer 500 gr vloeibare zuurdesem
- 140 gr roggemeel
- 240 gr water van ongeveer 30 graden celcius
- 10 gr honing
- 100 gr tarwebloem
BEREIDING
1e DAG: Meng met een spatel 20 gr rogge meel met 20 gr water in een kom en voeg 5 gr honing toe. Dek de kom af met een theedoek en zet de kom 24 uur op een warme plek. roer bij korstvorming het mengsel even door.
2e DAG: Er zijn belletjes aan het oppervlakte van het mengsel gevormd. Meng in een grotere kom 40 gr roggemeel met 40 gr water en 5 gr honing. Roer het mengsel van de eerste dag erdoor. Dek de kom af met een theedoek en laat het mengsel 24 uur gisten.
3e DAG: Het mengsel is nu echt aan het gisten. Meng in een nog grotere kom 80 gr van het roggemeel met 80 gr water. Roer het mengsel van de tweede dag erdoor, Dek de kom weer af en laat het mengsel weer 24 uur gisten.
4e DAG: Voeg 100 gr tarwebloem en 100 gr water toe. Roer het mengsel goed door. Je zelfgemaakte zuurdesem is nu klaar voor gebruik. Het zuurdesem heeft nu de textuur van een dik pannenkoekbeslag.
Bewaar de zuurdesem in een glazen pot. Leg de deksel erop, maar draai hem niet dicht, zodat er nog wat lucht bij kan.
De vloeibare zuurdesem werkt ongeveer 3 dagen, om het te kunnen blijven gebruiken moet het mengsel elke 3 dagen opgefrist worden. Dit doe je door 50 % van het gewicht aan bloem en water (gelijke delen) toe te voegen.
Dus heb je bij voorbeeld 200 gr zuurdesem, dan voeg je 50 gr bloem en 50 gr water toe.
Één reactie Voeg uw reactie toe