Ingrediënten – 500 gr tarwebloem – 200 gr water van 20°C – 100 gr vloeibare zuurdesem – 5 gr gedroogde gist, opgelost in een eetlepel lauw water – 10 gr zout – 20 gr suiker – 1 ei – 25 gr roomboter op kamertemperatuur
Bereiden Machinaal kneden Doe de bloem, het water, de zuurdesem, gist, het zout, de suiker en het ei in de mengkom. Meng alles 4 minuten op lage snelheid en daarna 6 minuten op hoge snelheid. Voeg 3 minuten voor het einde de boter toe. Met de hand kneden Stort de bloem op het aanrecht of in een grote kom en maak een kuil in het midden. Doe de helft van het water, de zuurdesem, gust, het zout, de suiker en het ei er in. Meng alles met je handen. Giet de rest van het water er bij en meng alles tot het meel volledig is opgenomen. Voeg de boter toe en kneed het deeg tot het glad en soepel is. Vorm een bal van het deeg en dek hem af met een theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen toe het in volume toegenomen is. Bestuif het werkblad met bloem en het deeg er op. Druk het deeg plat en rol het licht uit. Verdeel het deeg in gelijke stukken van ongeveer 100 gram. Rol de stukken deeg uit onder je handen tot mooie ronde bollen. Druk met je vinger een gat in het midden van een bol en maak het gat geleidelijk groter. Laat de stukken deeg nog 30 minuten rijzen onder een theedoek. Breng water aan de kook in een grote pan. Zodra het water kookt, zet je het vuur iets lager zodat het water rustig borrelt. Laat de bagels er 1 voor 1 in zakken met een schuimspaan. Pocheer ze 1,5 minuut, draai ze daarna om en pocheer ze nog 1,5 minuut. Laat de bagels goed uitlekken op een rekje boven de gootsteen. Als ze uitgelekt zijn verplaats je de bagels op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200°C en een lege bakplaat of ovenschaal onder in de oven. Giet vlak voordat de bagels de oven in gaan 50 ml water over de lege bakplaat. Hierdoor krijg je stoom in de oven en dat zorgt ervoor dat de bagels een heerlijk knapperig korstje krijgen. Bak de bagels in ongeveer 15 minuten gaar. Heel veel plezier met het maken van deze bagels. Ze zijn echt heerlijk!